MAC

Logic Audiolla voit tehdä midiraidan, joka toimii tekstin synkkatiedostona ja piirtää Singaan myös midinuotin sanojen ylle.

1) Editoi laulun sanat yllä olevan ohjeen mukaisesti

2) Avaa Logic-sessio, johon lataat yhdelle raidalle lauletun version ja toiselle raidalle karaokemiksauksen.

3) Tee midiraita ja soita siihen laulumelodia niin, että soitat jokaisen laulumelodian äänen. Melodian ei tarvitse olla aivan millintarkka, mutta sen tulee seurata melodian sävelkulkua ja rytmiä.

Karsi soiton jälkeen kaikki ylimääräinen informaatio: SysEx, Control, Program, Modulaatio, Pitch Bend yms. Event list on erinomainen työkalu tähän.

4) Lisää midiraidalle jokaiselle nuotille sitä vastaava tavu tai äänne. Tämä onnistuu vaihtamalla score-näkymään, avaamalla inspectorista Part Box, klikkaamalla "A"-ikonia ja valitsemalla LYRIC. Nyt voit käyttää kynätyökalua lisäämään tekstitavun minkä tahansa nuotin alle.

Rivien suoruudesta ei tarvitse huolehtia, sillä se ei vaikuta lopputulokseen. Kun olet kirjoittanut yhden tavun, voit käyttää tab-näppäintä hyppäämään kätevästi seuraavalle nuotille. Muista sisällyttää välilyönti sanan viimeisen tavun loppuun.

Huom! On tärkeää että jokaisella nuotilla on sitä vastaava tekstitavu. Event lististä voit lopuksi tarkistaa, että niitä on tasan yhtä monta.

5) Rivinvaihto merkitään ” //” (välilyönti ja kaksi kauttamerkkiä). Muista lisätä se

rivien viimeisten tavujen perään.

6) Joka nuotti tarvitsee tekstitavun tai ainakin yhden merkin. Mikäli tavua venytetään useamman nuotin yli, voit jakaa vaikkapa kirjaimen per nuotti. Mikäli sekään ei riitä, voit jatkaa pitkää tavua esimerkiksi “a-a-a”-tyylisellä merkinnällä.

7) Duetoissa voit tehdä molemmille laulajille oman midiraitansa ja vielä kolmannen niille kohdille, joissa lauletaan yhdessä. Nimeä raidat “MALE”, “FEMALE” tai “BOTH”. Yhdellä raidalla voi olla vain yksi ääni eli älä laita stemmoja samalle midiraidalle.

8) Kun midiraita on valmis, tee siitä yhtenäinen region ja vedä sen alku synkkaan audiotaustan kanssa. Duetoissa tee sama joka raidalle. Mikäli Logic-sessiossa on tempovaihteluita, käytä SMPTE-lockia niiden tasoittamiseen ennen raitojen eksporttausta. Eksporttaus tapahtuu valitsemalla toivotut regionit ja klikkaamalla File -> Export -> Selection as MIDI File, tai käyttämällä pikanäppäinkomentoa alt+cmd+E.

9) Eksporttaa midiraita sekä synkatut audiotiedostot ja lähetä ne pyydettyjen metatietojen kera osoitteeseen luca@singa.com.

Midiraita ei toimi mikäli siinä on eri määrä nuotteja ja tekstitavuja. Olethan siis huolellinen synkatessasi tekstiä Logicilla!

Did this answer your question?